Genel Müdür Vekilimiz Sn. Mücahit CİVRİZ "Türkiye Sağlık Platformu Toplantısı"na Katıldı

26.07.2018

27 Nisan 2018 tarihinde İstanbul’da “Sağlık Teknolojileri” temalı 5. TÜSAP (Türkiye Sağlık Platformu) Vizyon Toplantısı düzenlendi. Türkiye’nin 2023 yılı vizyonuna ilişkin değer bazlı sağlık hizmetiyle sürdürülebilir bir sağlık finansmanı modelinin konuşulduğu “Sağlık Market Uygulamasının Yerli Teknolojinin Gelişimine Etkisi” konulu toplantıda, kamunun satınalma ve tedarik modeli olarak ‘Sağlık Market’ gündeme oturdu. Hızlı satın alma ve tedarikin sağlık finansmanına olumlu etkilerine değinilen toplantıda, Sağlık Market ile daha fazla yerli ürünle daha iyi fiyat, stok yönetim ve sağlık hizmeti hedeflendiği kaydedildi. Toplantıya Genel Müdür Vekilimiz Sn. Mücahit CİVRİZ’in yanı sıra Basım İşletme Müdürümüz Muzaffer YÜKSEL ve İstanbul Bölge Müdür Vekilimiz Ömer KELEL de katıldı.

TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı ve Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin AYDIN, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Abdulvahit SÖZÜER ve Genel Müdür Vekilimiz Mücahit CİVRİZ başta olmak üzere sağlık sektörünün ileri gelenleri, 27 Nisan 2018 tarihinde, İstanbul Medipol Üniversitesinde 5. TÜSAP Vizyon Toplantısında bir araya geldi.

‘Sağlık Finansmanında 2023 Vizyonu’ ve ‘Sağlık Market’ konularının gündemi oluşturduğu TÜSAP ‘Sağlık Teknolojileri’ toplantısına Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sağlık sektöründeki sivil toplum örgütleri başkanları, üniversite yetkilileri ve destek veren firmaların üst düzey yetkilileri katıldı.

Global rekabette tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçilerinin durumunun değerlendirilerek sağlık finansmanının yatırım ve büyümedeki rolünün konuşulduğu toplantıda hızlı, etkin ve sürdürülebilir tedarik sistemi için Sağlık Market uygulamasının avantajlarına değinildi.

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN DİNAMİZMİ FIRSAT VE SORUNLARI BİRLİKTE SUNUYOR

Sağlık sektörü içindeki dinamizmin belli noktalarda bir yandan fırsatlar doğururken diğer yandan devasa sorunlarla karşı karşıya bıraktığını ifade eden TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı ve Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin AYDIN, kamu ihalelerinin zaman zaman kalite, fiyat ve hız konusunda süreçleri zorlaştırarak yönetilmesi zor bir sorun haline dönüştüğüne değindi. Geçmiş deneyimlerden bahseden ve toplu alımların ölçek ekonomisinden yararlanma fırsatı verdiğine, ancak önü alınmaz problemleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sabahattin AYDIN, geleceğin satınalma ve tedarik süreçlerine ilişkin yeni bir adım olan ‘Sağlık Market’ uygulamasının önemli bir gündem konusu olduğunu belirtti.

SAĞLIK MARKET REKABETE AÇIK ve HIZLI BİR MODELLEME

Devlet Malzeme Ofisinin 1926’dan bu yana faaliyetlerini sürdürdüğüne ve bugün kamunun ihtiyaç duyduğu çeşitli ürünlerde 30 milyarlık mal alımının 4 milyarına aracılık eden bir kurum olduğuna değinen Genel Müdür Vekilimiz Mücahit CİVRİZ, 7 bölge,  4 irtibat bürosu ile çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. DMO’nun kamunun en büyük online satınalma portalı olduğunu ifade eden Sn. Mücahit CİVRİZ, Sağlık Market konusunda Sağlık Bakanlığının ekipleri ile yoğun bir çalışma sürecini yürüttüklerine değindi. Rekabete açık, firmaları da mevcut şartları ile yaşatabilecek hızlı bir modelleme ile sektörün hep birlikte kazanacağına vurgu yaptı.

DÜNYA DEĞER BAZLI SAĞLIK HİZMETİNE DOĞRU GİDİYOR

Dünyanın artık değer bazlı satın alma, merkezi tedarik, tedavi kalitesine göre geri ödeme ve veri odaklı finans uygulamaları gibi yeni arayışlara girdiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Abdulvahit SÖZÜER, Türkiye’de doğru bir finansman yönetimi için merkezi tedarik modelleri oluşturmak gerektiğini ifade etti.

Değer bazlı sağlık hizmet modeli ile hasta çıktılarının, hastanın da ötesinde tüm sağlık sistemi aktörleri ve destekleyici mevzuata faydası olacak şekilde yönetilmesi ve toplam maliyetlerin bariz bir şekilde iyileştirilmesi amacıyla, ihale yönteminin değerlendirilme kriterlerinden bahseden Dr. Abdulvahit SÖZÜER, Sağlık Market’te daha planlı ve gelişmiş bir merkezi takip sistemi ile tedarikin hedeflendiğine ve satınalma süreçlerinin Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığı ile yürütüleceğine değindi.